STANDARD SHIH TZU

FCI-Standard N° 208

Zemlja podrijetla: Tibet,

Patronat: Velika Britanija

FCI klasifikacija: grupa 9, sekcija 5

 

OPĆA OBILJEŽJA: Pas snažne građe, bogato odlakan s izraženim arogantnim držanjem i licem poput krizanteme

KARAKTERISTIKE: Inteligentan, živahan i pozoran

TEMPERAMENT: Druželjubiv i neovisan

GLAVA I LUBANJA: Glava je široka, okrugla, široka između očiju. Bogate dlake brade i brkova. Dlaka na njušci raste prema gore što psu daje izgled nalik cvijetu krizanteme. Njuška je široka, kvadratična, kratka, nije naborana, plosnata i dlakava. Nos je crn ali i tamno jetren  kod pasa jetrene boje ili s oznakama jetrene boje, duljine od samog stopa do vrha nosa oko 2,5 cm. Nosni hrbat je ravan ili blago zakošen ka vrhu. Gornja linija nosa bi trebala biti u ravnini ili malo ispod ruba donjeg kapka. Nosnice su široko otvorene. Spušteni nosnik kao i uske nosnice su vrlo nepoželjni. Pigmentacija njuške što je moguće cjelovitija.

OČI: Velike, tamne, okrugle, smještene na međusobno dobroj udaljenost ali ne izbočene. Toplog izraza. U jetrenih pasa i pasa sa jetrenim oznakama  dozvoljena je svijetlija boja očiju. Bijeloočnica nije vidljiva.

UŠI: Velike, dugih uški, viseće. Položene malo ispod vrha lubanje i toliko odlakane da se čini kao da se stapaju sa dlakom vrata.

USTA: Usnice su u ravnini. Vilica široka, zagriz blagi predgrizač ili kliješta.

VRAT: Dobrih proporcija, radi lijepi luk. Duljine dovoljno duge za ponosno nošenje glave.

PREDNJI UDOVI: Lopatice (ramena) dobro zakošene unatrag, čvrste. Noge su kratke, mišićave sa jakim kostima, što je moguće ravnije, u skladu sa širokim i dubokim prsnim košem.

TIJELO: Duže između grebena i korijena repa nego visine u grebenu, dobro povezano i snažno. Prsa su široka i duboka, ramena čvrsta, leđa ravna.

STRAŽNJI UDOVI: Noge su kratke i mišićave sa jakim kostima. Ravne gledano odostraga. Bedra dobro zaobljena i mišičava. Noge izgledaju masivno zbog bogate odlakanosti.

ŠAPE: Zaobljene, čvrste, dobro razvijenih jastučića, izgledaju velike zahvaljujući bogatstvu dlake.

REP: Bogato odlakan rep nošen je dobro savijen iznad leđa.Visoko usađen. Visina luka repa otprilike u ravnini sa glavom što psu daje skladan izgled.

HOD/KRETANJE: Arogantno, ujednačenog i skladnog kretanja, prednje noge dobrog iskoraka, snažna akcija stražnjih nogu pri čemu su vidljivi u potpunosti jastučići šapa.

DLAKA: Duga, gusta, nije kovrčava, sa dobrom poddlakom. Blaga valovitost je dozvoljena. Jako se preporuča da se dlaka na glavi veže.

BOJA: Sve su boje dozvoljene, kod višebojnih primjeraka  vrlo poželjni bijela lisa na čelu i bijeli vršak repa.

VELIČINA:

Težina. 4,5 – 8,1 kg

Idealna težina: 4,5 – 7,3 kg

Visina: ne viša od 26,7 u grebenu. Tip i karakteristike pasmine su od najvećeg značaja i u ni kojem slučaju ne bi trebali biti žrtvovani na račun isključivo visine.

GREŠKE: Svako odstupanje od navedenog, težina greške treba biti u  proporciji sa  stupnjem odstupanja od navedenog.

ZABILJEŠKA: Mužjaci trebaju imati dva normalna testisa u potpunosti spuštena u mošnju.